Feladatgyűjtemény Az Új Történelem Érettségihez Megoldókulcs Pdf – Tankönyvkatalógus - Nt-81461 - Feladatgyűjtemény Az Új Történelem Érettségihez. Írásbeli, 11-12. Évfolyam

"Kissé állj odébb, ne fogd el előlem a napot! " Protagorasz Diogenész "Ismerd meg önmagad! " Kheilon "Ne zavard a köreimet! " "Ha egy kör tetszőleges átmérőjének két végpontját összekötjük a kör bármely más pontjával, derékszögű háromszöget kapunk, amelynek az átmérő az átfogója. " Thalész "Heuréka! " "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, mint az általa kiszorított víz súlya. " Arkhimédész "Bármely derékszögű háromszög befogóira rajzolt két négyzet területének összege akkora, mint az átfogójára rajzolt négyzet területe. " Pitagorasz "A dolgok tovább már nem osztható részecskékből, atomoszokból állnak. " Démokritosz "Kezdetben csak Khaosz, a tátongó üresség létezett. Belőle vált ki Erebosz, az alvilági Sötétség, és Nüx, a fekete Éjszaka. Aztán megszületett Gaia, a széles mellű Föld. " Hésziodosz "Egyiptom a Nílus ajándéka. " Hérodotosz 28 "Édesanyám! nem perdül a rokka, olyan szakadós ma a szál, – vágy nehezül rám; mert a sudár, szép Aphrodité letepert! szerető, szerető kell ma nekem már! "

  1. Megoldókulcs a. Történelem feladatsorok az írásbeli érettségire I. című kötethez - PDF Free Download
  2. Editor

Megoldókulcs a. Történelem feladatsorok az írásbeli érettségire I. című kötethez - PDF Free Download

Utasításai, rendelkezései közül melyeket nem tartották be a későbbi római császárok? – rabszolgák felszabadítása – polgárjog kiterjesztése – a birodalom határaink kiterjesztése – "ne támadjon kedve egyeduralomra" Válasszon ki egyet ezek közül! Igazolja állítását konkrét eseményekkel, intézkedésekkel, és térjen ki a következményekre is! (Az alábbi válaszok a fenti pontok sorrendjében állnak. ) – A principatus idejére megszűnt a rabszolgaság, később ez ezen alapuló nagybirtokok is tönkrementek. – Caracalla csak 212-ben adományozott minden szabad lakosnak polgárjogot. 40 – Traianus idején érte el a birodalom legnagyobb kiterjedését, Hadrianus alatt már területeket ürítettek ki (Mezopotámia), mivel ellenőrizhetetlen volt. – Nero politikai gyilkosságok árán került hatalomra. Zsarnoki módon irányította Rómát. Üldözte a kereszténységet. Elvárta, hogy istenként tiszteljék. Miért fogadta be Róma a gótokat? Milyen feladatot szántak nekik? Katonai utánpótlás miatt. Védelmi feladatokat. Korábbi betöréseiknek mi volt az oka?

Salamon: Izrael királya a X. században, ő építtette az első templomot Jeruzsálemben. Halála után szétesett Izrael. Toronytemplom az ókori Mezopotámiában, amely a város szent kerületében állt; itt őrizték a város főistenének szobrát. Az ókori Indiában kialakult vallási irányzat. Jellemzői: a lélekvándorlás tana és a kasztrendszer; főistenei: Brahma, Visnu és Síva. Vallási irányzat, amely nemesi származású alapítójáról, a Kr. században élt Gautama Sziddhártháról kapta a nevét. Közigazgatási egység az ókori Perzsiában, amelynek élén a szatrapa állt. zikkurat brahmanizmus buddhizmus szatrapiák 9. 10. Gilgames-eposz: sumer 17 Dalok könyve: kínai Rámájana: indiai Halottak könyve: egyiptomi Védák: indiai Bibliai Ószövetség: zsidók Mahábhárata: indiai 9. 11. Gíza – Egyiptom Ugarit – Fönícia Ninive – Asszíria Ur – Mezopotámia Jeruzsálem – Palesztina Memphisz – Egyiptom Lojang – Kína Harappa – India Szúza – Perzsia 9. 12. Képírás írásjegyei Mezopotámiából Ékírás írásjegyei Mezopotámiából Hieroglifák Egyiptomból Hangjelölő írás írásjegyei Föníciából 9.

A hieroglif írás az Óbirodalom korában alakult ki. Hérodotosz "a Nílus ajándékának" nevezte Egyiptomot, mert a folyó mentén több száz kilométer szélességben művelték a földeket, csatornázó öntözéses módszerrel. A Nílus áradásakor 5–10 km szélességben. 6. HATALMI VISZONYOK A KÖZEL- ÉS A KÖZÉPKELETEN A KR. E. XVI–VI. SZÁZADBAN 6. Türosz 2. Szidon 3. Ugarit 4. Assur 5. Babilon 6. Hattusas 7. Jeruzsálem 8. Ninive 9. Perszepolisz 6. Fönícia: Libanon, Szíria, Izrael Hatti: Törökország Palesztina: Izrael, Jordánia, Szíria Asszíria: Irak Újbabiloni Birodalom: Törökország, Irak, Szíria Perzsia: Irán 6. 3000 körül, az ókor kezdetén Mezopotámiában városállamok jelzik az állam kialakulását, míg a Nílus mentén létrejött az Egyiptomi Birodalom. Mindkét állam felbomlásában fontos szerepet játszott a tengeri népek vándorlása (Kr. 2000 körül), illetve a hettiták támadása (a Kr. évezred közepén). A nagy birodalmak között fekvő "ütközőállamok" ebben az időszakban élhették virágkorukat – ilyen volt például Fönícia és Izrael.

Editor

  • Feladatgyűjtemény az új történelem érettségihez megoldókulcs pdf da revista
  • Zelk Zoltán: Télapó és hóember :: Nevetve sírós, sírva nevetős
  • Feladatgyujtemeny az új történelem érettségihez megoldókulcs pdf
  • Megoldókulcs a. Történelem feladatsorok az írásbeli érettségire I. című kötethez - PDF Free Download
  • Megoldókulcs a. Történelem feladatsorok az írásbeli érettségire I. című kötethez - PDF Free Download
January 5, 2023, 7:48 pm